Tipy na (před)vánoční filmy

Kevin McCallister ve filmu Sám doma
Hana Hladíková Hana Hladíková
·
·
2 min. čtení

Vánoce jsou obdobím klidu, pohody a stráveného času s rodinou a přáteli. A co jiného než dobrý film může navodit tu správnou vánoční atmosféru? Ráda bych se s vámi podělila o čtyři vánoční klasiky, které se staly už nadobro součástí vánočního času. Věřím, že díky nim na chvíli zapomenete na předvánoční shon, zpomalíte a náležitě si odpočinete.

1. Sám doma

Americká vánoční klasika z roku 1990, kterou není potřeba sebevíc představovat. Kevina McCallistera, kterého ztvárnil Macaulay Culkin, rodina zapomene doma, a musí se tedy postarat o sebe a ochránit dům před dvěma zloději. Těm při jejich loupení stojí v cestě desítky chytře nastražených pastí. Příběh Sám doma má v sobě hodně silné poselství o síle a nezbytnosti rodiny. A celou atmosféru doplňuje hudba Johna Williamse, která je vlastně už takovým soundtrackem Vánoc.

2. Pelíšky

A co by to bylo za Vánoce bez Pelíšků. Tahle legendární komedie Jana Hřebejka mapuje životy dvou rodin, na sklonku šedesátých let. Na Pelíškách miluju ten realistický pohled na život se všemi jeho emocemi, skvělé hereckého výkony Jaroslava Duška a Evy Holubové a legendární hlášky.

3. Čtvery Vánoce

Tento film je spíše takovou anti-vánoční podívanou. Šťastný pár – Reese Witherspoon a Vince Vaughn, čtveřice rozvedených rodičů a Vánoce rozdělené na čtyřikrát – to znamená vánoční chaos, spousta nevyžádaných rad a jedna velká zkouška vztahu. Tento film vás sice nedojme, ale brečet smíchy možná budete 😊 

4. Anděl Páně

A na závěr moje oblíbená pohádka. Tedy pohádky, protože Anděl Páně má i druhý díl. A jak se říká, že druhé díly za moc nestojí, tady se to nepotvrdilo. Oba díly jsou kouzelné. Anděl Petronel, čert Uriáš, zasněžená krajina a nebe – to je prostě srdcovka. Pohádka si hezky pohrává s tématem křesťanství, je plná vtipu a skvělých hereckých výkonů. A má také silné poselství – cesta k poznání vede především přes sebe sama, přes objevení síly přátelství, lásky a schopnosti odpuštění.

Doufám, že jsem Vás inspirovala a už se chystáte na zkouknutí aspoň jednoho z mých adeptů. Ale myslím si, že nebude na škodu, když se podíváte na všechny, protože není kam spěchat. 

Ještě malé tipy na závěr

  1. u filmu se samozřejmě nejlíp baští – raději sem tedy přiložím recept na výborné perníčky, které jsou hned měkké
  2. a pro sledování filmů v posteli Vám doporučím moje nahřívací polštářky, které se staly absolutním hitem letošních Vánoc, tak neváhejte 😊

Výplň
Není skladem
540 Kč / ks

 


Zdroje

  • úvodní fotka: IMDb – Sám doma, https://www.imdb.com/title/tt0099785/